ANALYSIS OF THE PHYSIOLOGICAL QUALITY OF SOYBEAN SEEDS SUBJECTED TO DIFFERENT ENVIRONMENTS

Authors

Abstract

Soybean (Glycinemax (L.) Merr) is a crop of global economic importance, widely used in food, feed and industrial products. Maintaining seed quality during storage is crucial, as biotic and abiotic factors can affect seed viability. The objective of this study was to analyze the physiological quality of soybean seeds stored under different environmental conditions. The experiment was conducted at the Seed Analysis Laboratory (LAS) using four cultivars (Neo710 IPRO, BRS 511, 80I82RSF IPRO and Neo 790 IPRO) stored in a controlled and uncontrolled environment. Five evaluations were carried out for each cultivar between March 2023 and February 2024, including germination, accelerated aging and tetrazolium tests. The collected data were subjected to analysis of variance and mean test (Scott-knott 5%). The results indicated that, in general, the storage environment did not significantly influence the physiological quality of the seeds throughout the evaluated period. However, in specific situations, controlled conditions proved to be beneficial, presenting better averages. Although short-term storage of 11 months under uncontrolled conditions did not cause significant changes in most tests, maintaining a controlled environment is recommended to preserve the physiological quality of soybean seeds in the long term.

Keywords: Glycine max L., germination, tetrazolium.

Author Biographies

Victoria Rodrigues da Costa, UniAraguaia

Possui graduação em Engenharia Agronômica - Centro Universitário UniAraguaia.

Alisson Neves Harmyans Moreira, Escola de Agronomia - Universidade Federal de Goiás

Possui graduação em Tecnologia em Agrimensura pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG), especialização em MBA Gestão de Projetos em Engenharias e Arquitetura (IPOG), mestrado e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Tem experiência na Área de Geomática, com ênfase em Topografia, Geoprocessamento e Geodésia, atuando, principalmente, em temas como: Agricultura de Precisão e Digital; Sistema de Informação Geográfica (SIG); Sistemas de Navegação Global; Solo e Água.

 

Angelina Harmyans Ciappina, UniAraguaia

Engenheira agrônoma (UEG - 2015), mestre em Genética e Melhoramento de Plantas (UFG - 2019), atuando com híbridos de milho para produção de silagem, e doutora em Genética e Melhoramento de Plantas (UFG - 2024), em parceria com a Embrapa Arroz e Feijão, trabalhando com herança genética do feijoeiro-comum à murcha de fusário. Possui vivência com a cultura da cana-de-açúcar na usina Guarani, unidade Cruz Alta, e experiência em Nutrição Animal e Pastagens na empresa Agrocria. Atualmente é Docente e Coordenadora do curso de Engenharia Agronômica na UniAraguaia.

Published

2024-11-01

Issue

Section

Articles