Bacteriological Analysis of Water Used in Açaí Juice Production (Euterpe oleracea Mart.) in the Neighborhoods of São João, São José, and São Lourenço in the Municipality of Abaetetuba
Keywords:
Collection, Total coliforms, E. coliAbstract
Açaí (Euterpe oleracea) is a fruit native to the Amazon region, essential for local nutrition and economy,
used in juice production. To ensure food safety, it is crucial that the water used in juice production meets
the quality standards established by the World Health Organization (WHO). This study aimed to analyze
the bacteriological quality of the water used in açaí juice production in Abaetetuba, Pará. Twelve juice
bars were selected, with six in the São João and São José neighborhoods, using water supplied by
COSANPA, and six in the São Lourenço neighborhood, using well water. Samples were collected from
March to November 2023, following Ordinance No. 888 of 2021. In each establishment, 100 ml of water
was collected, and the results showed that in the first month, the São João neighborhood had 8.3% of
samples with coliforms, while São José had 16.7%. In the second month, there was a reduction in
positive samples, and in the third month, only samples from the São Lourenço neighborhood showed
contamination. The study highlights the importance of hygienic and sanitary practices to ensure water
potability and avoid health risks.
References
Bichara, C. M. G.; Rogez, H. Açaí (Euterpe oleracea Martius). In: Biologia pós-harvest
e tecnologia de frutas tropicais e subtropicais. Woodhead Publishing, 2011. p. 1-27e.
DOI: https://doi.org/10.1533/9780857092762.1. Disponível em: <
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9781845697341500017 >.
Acesso em: 24 fev 2025.
BRASIL. Ministério da Saúde. PORTARIA N° 888, DE 04 DE MAIO DE 2021. Brasília:
M.S, 2021. Disponível em:<
https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/2021/prt0888_24_05_2021_rep.html
>. Acesso em: 24 fev 2025.
Campos, A.R.F.; Rodrigues, S.A.; Campos, W.E.O.; Borges, L.M.G.; Pinheiro, P.N.Q.;
Lino, K.L.; Sousa Júnior, J.L.; Corrêa, A.S. Avaliação microbiológica das águas
utilizadas no processamento da polpa de açaí (Euterpe oleracea) no município
de Belém-Pa. In: 52° Congresso Brasileiro de Química. 2012. Disponível em:<
https://www.abq.org.br/cbq/2012/trabalhos/10/575-13637.html>. Acesso em: 24 fev
Chagas, N. S. Determinação da qualidade de água proveniente de poços
artesianos da localidade de Jardim Rosário/Saracuruna No município de Duque
de Caxias. PROPEP 2013.
Corrêa, T. C. S.; Duarte, H. A.; Lourenço, E. A.; Ribeiro, G. J.; Silva, L. F.; Medeiros, J.
R. C.; Souza, N. C. P.; Pereira, C. A. S. Avaliação da População Microbiana Presente
no Interior do Corpo das Torneiras de uma UTI em um Hospital no Município de Volta
Redonda. Cadernos UniFOA, Rio de Janeiro, n. 1, p. 17-21, 2013. Disponível em: <
https://revistas.unifoa.edu.br/cadernos/article/view/2/13>. Acesso em: 24 fev 2025.
Dutra, M. T. D; Silva, J. L; Oliveira, C. R; Lyra, M. R. C. C; Montenegro, M. G, L.
Relações entre condições ambientais e doenças de veiculação hídrica em áreas do
assentamento rural Serra Grande, Vitória de Santo Antão, PE, Brasil. Revista
Brasileira de Geografia Física, v. 9, n. 06, p. 1677-1689, 2016. Disponível em:
https://periodicos.ufpe.br/revistas/index.php/rbgfe/article/view/233747/27302>.
Acesso em: 24 fev 2025.
Escher, E.; Pelegrino, E. C.; Klosowski, A. L.; Macohon, E. M. Importância da
qualidade da água em propriedades produtoras de mel. Revista PublicAção, v. 2, p.
, 2009. Disponível em: <
https://revistas.unicentro.br/index.php/publicAcao/article/view/940/952>. Acesso em:
fev 2025.
Faria, M.; Oliveira, B. D.; Costa, F. E. C. Determinação da qualidade microbiológica de
polpas de açaí congelados comercializadas na cidade de Pouso Alegre-MG. Alimento
e Nutrição, v. 23, n. 2, p. 243-249, 2012. Disponível em:<
https://www.researchgate.net/publication/258238485_DETERMINACAO_DA_QUALI
DADE_MICROBIOLOGICA_DE_POLPAS_DE_ACAI_CONGELADAS_COMERCIALI
ZADAS_NA_CIDADE_DE_POUSO_ALEGRE_-_MG>. Acesso em: 24 fev 2025.
Silva, J. R.; Santos, M. A. Práticas e Tecnologias em Perfuração de Poços Artesianos
no Brasil. Revista Brasileira de Recursos Hídricos, v. 23, n. 1, p. 45-58, 2022.
Gomes, E. B. Contribuição da enfermagem para prevenção da doença de chagas
transmitido por açaí: relato de experiência. In III Congresso de Educação em
Saúde da Amazônia. Anais, 2014. Disponível em: < https://ufpabr
my.sharepoint.com/personal/coesa_ufpa_br/_layouts/15/onedrive.aspx?id=%2Fperso
nal%2Fcoesa%5Fufpa%5Fbr%2FDocuments%2FANAIS%20COESA%202014%2Fe
xpandidos%2Frelatoexperiencia%2FREL122%2Epdf&parent=%2Fpersonal%2Fcoes
a%5Fufpa%5Fbr%2FDocuments%2FANAIS%20COESA%202014%2Fexpandidos%
Frelatoexperiencia&ga=1>. Acesso em: 24 fev 2025.
Junior, P. M. S; Alvez, M. H. D; Teixeira, O. M. M; Gonçalves, A. C. S; Silva, K. W. S;
Melo, J. S. S. Estudo da influência dos canais de drenagem na saúde da população
no bairro do Benguí, Belém–PA. Brazilian Journal of Development, v. 5, n. 11, p.
- 27862, 2019. DOI:10.34117/bjdv5n11-378. Disponível em:<
https://www.researchgate.net/publication/337983526_Estudo_da_influencia_dos_can
ais_de_drenagem_na_saude_da_populacao_no_bairro_do_Bengui_Belem_-_PA>.
Acesso em: 24 fev 2025.
Kahyat, T. Comportamento de risco para doença aterosclerótica coronárias na
população de Inhangapí cuja base alimentar é o fruto do açaí (Euterpe oleracea).
[trabalho de conclusão de curso], 69 p. Belém do Pará: Universidade Federal do
Pará. Curso de Medicina, Departamento de Clínica Médica, 2005.
Morales, C.; Chaves, L.S.S.; Silva, K.W.S. Estrutura do sistema de abastecimento
de água da cidade de Bragança, Pará. In: III Congresso Brasileiro de Gestão
Ambiental. 2012. Disponível em: <
https://www.ibeas.org.br/congresso/Trabalhos2012/IX-011.pdf>. Acesso em: 24 fev
Nascimento, C. C. H. C. Análise microbiológica de amostras de água e da
superfície de bebedouros de uma escola de ensino fundamental e médio:
Intervenção didática quanto aos processos de higienização e desinfecção dos
equipamentos. 2015. Disponível em:< https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/34744>.
Acesso em: 24 fev 2025.
Neves, M. M.; Pena, H. W. A.; Bahia, P. Q. Planejamento da produção e a gestão
financeira do cultivo do açaí no estado do Pará, Amazônia, Brasil, en Observatorio
de la Economía Latinoamericana, n. 198, 2014. Disponível em:
<http://www.eumed.net/cursecon/ecolat/br/14/cultivo-azai.hmtl> Acesso em: 30 maio
Nogueira, J. M. R.; Miguel, L. F. S. Bacteriologia, Conceitos e Métodos para a
Formação de Profissionais em Laboratórios de Saúde, Vol. 4, Capítulo 3, EPSJV,
Fiocruz,p. 221- 397, 2010. Disponível em:
https://www.epsjv.fiocruz.br/sites/default/files/cap3.pdf>. Acesso em: 24 fev 2025.
Portinho, J. A.; Zimmermann, L. M.; Bruck, M. R. Efeitos benéficos do açaí.
International journal of nutrology, v. 5, n. 1, p. 15-20, 2012. DOI: 10.1055/s-0040
Disponível em: Acesso em: 24 fev 2025.
Okura, M. H.; Siqueira, K. B. Enumeração de coliformes totais e coliformes
termotolerantes em água de abastecimento e de minas. Revista de Higiene
Alimentar, São Paulo, v. 19, n. 135, p. 86-91, 2005. Disponível em:<
https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/vti-13906>. Acesso em: 24 fev 2025
Ratti, B. A.; Brustolin, C. F.; Siqueira, T. A.; Torquato, A. S. Pesquisa de coliformes
totais e fecais em amostras de água coletadas no bairro zona sete, na cidade de
Maringá-PR. Anais Eletrônico VII, 2011.
Santana, A.C.; Carvalho, D.F.; Mendes, F.A.T. Organização e competitividade das
empresas de polpas de frutas no Estado do Pará: 1995 a 2004, Umana, 2006.
Santos, B. A. Análise microbiológica de polpas de açaí comercializadas na cidade
de São Paulo. RBAC, v. 48, n. 1, p. 53-7, 2016.
Santos, V. S. Açaí (Euterpe oleracea Mart.) como importante fonte de alguns
elementos químicos essenciais potencialmente biodisponíveis e efeito
neuroprotetor de seu extrato frente à neurotoxicidade do Manganês em
astrócitos. 2014. Tese de Doutorado. Universidade de São Paulo. Disponível em: <
https://www.rbac.org.br/artigos/analise-microbiologica-de-polpas-de-acai
comercializadas-na-cidade-de-são
paulo/#:~:text=O%20objetivo%20deste%20trabalho%20foi%20verificar%20a%20pre
sen%C3%A7a,inoculadas%20em%20meios%20de%20cultura%20enriquecido%20e
%20seletivo.>. Acesso em: 24 fev 2025
Silva, R. Açaí: Importância socioeconômica nos Estados do Pará e Goiás. 2021.
Disponível em: < https://repositorio.ifgoiano.edu.br/bitstream/prefix/1711/1/TCC%20
%20RENATA%20SANTOS%20DA%20SILVA.pdf>. Acesso em: 24 fev 2025.
Siqueira, L. P.; Shinohara, N.K.S.; Lima, R.M.T.; Paiva, J. E.; Filho, J.L.L.; Carvalho,
I.T. Avaliação microbiológica da água de consumo empregada em unidades de
alimentação. Ciência & Saúde Coletiva, v. 15, p. 63-66, 2010. DOI:
https://doi.org/10.1590/S1413-81232010000100011. Disponível em: <
https://www.scielo.br/j/csc/a/nvqTQdwWcChssBvDcqCTwMD/?format=pdf>. Acesso
em: 24 fev de 2025.
Soto, F. R. M; Fonseca, Y. S. K.; Risseto, M. R.; Azevedo, S. S.; Arine, M. L. B.; Ribas,
M. P.; Moura, C. R. V.; Marchette, D. S. Monitoramento da qualidade da água de
poços rasos de escolas públicas da zona rural do Município de Ibiúna/SP:
parâmetros microbiológicos, físico-químicos e fatores de risco ambiental. Inst. Adolfo
Lutz, v.65, n.2, 2006. DOI: https://doi.org/10.53393/rial.2006.65.32881. Disponível em:
< https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32881/31712>. Acesso em: 24
fev 2025.
Sousa, CL de; Melo, Gilma MC; Almeida, Sonia Cintra Souza. Avaliação da qualidade
do açaí (Euterpe oleracea Mart.) comercializado na cidade de Macapá–
AP. Boletim CEPPA, v. 17, n. 2, p. 127-136, 1999. Disponível em: <
https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-256444>. Acesso em: 24 fev 2025.
Souza, M. A. D. C., Yuyama, L. K. O., Aguiar, J. P. L., & Pantoja, L. Suco de açaí
(Euterpe oleracea Mart.): avaliação microbiológica, tratamento térmico e vida de
prateleira. Acta Amazonica, v. 36, p. 497-502, 2006. prateleira. Acta DOI: Amazonica,
v. 36, p. 497-502, 2006. https://doi.org/10.1590/S0044-59672006000400010.
Disponível em: <
https://www.scielo.br/j/aa/a/RmM9TQvWwJ7rZLPV7QqjDfm/?format=pdf>. Acesso
em: 24 fev 2025.
Souza, N. C. F; Gazola, H. Q. G. B.; Alves, E. R. S.; Silva, O. B. Análise físico-química
e bacteriológica de coliformes totais e termotolerantes da água de consumo distribuída
aos alunos de 3 creches privadas do setor leste da cidade de Porto Velho–Rondônia.
Saber Científico (1982-792X), v. 5, n. 1, p. 24-32, 2021. Disponível em:
https://periodicos.saolucas.edu.br/index.php/resc/article/view/1196/1044>. Acesso
em: 24 fev 2025.
Downloads
Published
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The copyright of the published articles will be transferred to the Uniaaraguaia Magazine, allowing its subsequent reproduction as transcription and with due citation of source. In the event of acceptance and before the publication of the article, the plaintiff (s) shall write a statement formally transferring copyright to the magazine.
The author may also print and distribute copies of his article, provided that he mentions that the rights belong to the Uniaaraguaia Magazine.
Author rights include the right to reproduce in full or partly by any means, distribute this article, including figures and photographs.
By submitting originals to the Uniaaraguaia magazine, the author or authors express agreement with the following terms:
a) Authors maintain copyright and grant Uniaraguaia magazine the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution license that allows the sharing of work with recognition of the authorship and initial publication in this magazine.
b) Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-expiration distribution of the work version published in this magazine (eg publish in institutional repository or as book chapter), with recognition of authorship and initial publication in this journal.
c) Authors are allowed and are encouraged to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) to any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes as well as increase the impact and citation of published work.